Ny webbutbildning ska hjälpa professionella att tidigt upptäcka och bemöta ätstörning hos barn och unga

Skärmavbild 2013-03-20 kl. 14.57.38

Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS) och Karolinska institutet har tagit fram en ny webbutbildning för insatser mot ätstörningar. Bakom utbildningen står Maja Molin, psykiatrisjuksköterska, och David Clinton, docent. Kursen är helt interaktiv med texter, filmer och kunskapstester.

Innehållet ger konkreta exempel på hur tidiga tecken visar sig och hur man bemöter barn och ungdomar. Utbildningen riktar sig till alla som arbetar professionellt med barn och ungdomar i Sverige.

– Vi vet att tidiga insatser och tidig upptäckt minskar risken för långvarig ätstörningssjukdom. Idag är kunskapen om tidiga tecken väldigt låg. En ätstörning syns sällan utanpå som många tror, och framförallt inte i början – de allra flesta med ätstörning är normalviktiga. Långt innan omgivningen slår larm har hjärtat och tillväxten påverkats på våra barn och ungdomar, säger Maja Molin.

– Jag vill att ALLA som arbetar med barn och ungdomar går den här utbildningen, även historieläraren! Men framförallt alla inom skolhälsovården och de som ingår i elevvården. Idrottslärarna är också en viktig målgrupp, de kan upptäcka tidiga tecken, fortsätter Maja.

– Utbildningen ger kunskap om hur man kan bemöta ätstörningar, och hjälper deltagarna att bryta tystnaden och våga prata om ätstörningar med barn, ungdomar och deras föräldrar, säger David Clinton, docent på Karolinska Institutet.

Det är enkelt att anmäla sig, det finns ett formulär på webbplatsen utbildning.atstorning.se – enda kravet är att man jobbar professionellt med barn och ungdomar. Efter kursen får deltagarna ett intyg att de har genomgått utbildningen.

Webbutbildningen har tagits fram tack vare ekonomiskt stöd från Socialstyrelsen.
– Vi tror att den här utbildningen kan göra skillnad! Mitt mål är att minst en i varje skola går den här utbildningen till 2015, det innebär cirka 5000 stycken deltagare, avslutar Maja Molin.

För mer information eller tillgång till testlogin för journalister, kontakta:
Maja Molin Leg. Psykiatrisjuksköterska PPI-pedagog KÄTS, Kunskapscentrum för ätstörningar www.atstorning.se Tel: 0701-643 679

Skärmavbild 2013-03-20 kl. 15.03.15

 

Annonser

One response to “Ny webbutbildning ska hjälpa professionella att tidigt upptäcka och bemöta ätstörning hos barn och unga

  1. Pingback: Gratis utbildning på nätet om ätstörningar | Johanna Arogén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s